Twinkle | Digital Commerce

Nederland wil gratis downloads

2017-05-26
171128
  • [nieuws]
  • 1:44

De Nederlandse consument downloadt vooral illegaal muziek en is zich daarvan ten volle bewust. Dat blijkt uit een onderzoek onder 322 Nederlanders, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Synovate/Interview NSS. Piraterijbestrijder Brein wijst erop dat downloaden van illegaal aanbod door de Minister van Justitie is toegestaan onder meer omdat de consument het verschil tussen legaal en illegaal niet zou kunnen maken.

Bijna een vijfde van de Nederlanders luistert het vaakst naar muziek via een MP3-speler. Van de jongeren tussen 15 en 24 jaar doet een kwart dit. Inmiddels heeft 60 procent van de Nederlanders een MP3-speler. Van de mensen die muziek downloaden doet 14 procent dit uitsluitend tegen betaling. Dat betekent dat 86 procent gratis download, in de meeste gevallen van illegale bronnen. Overigens voelen de meesten zich daar niet schuldig over. 85 procent voelt zich 'niet zo' of 'in het geheel niet' schuldig over illegaal downloaden. 

De meesten vinden betaalde downloads simpelweg te duur, Bas Vissers, Coördinator van Brein:  'Waar je een paar jaar geleden nog 7 euro voor een single betaalde, kun je nu de allernieuwste muziek downloaden voor 1 euro per track. Ook de prijzen van nieuwe cd's zijn gedaald naar prijzen van rond de 15 euro. De beleving dat muziek te duur is, komt niet door de prijzen van het legale aanbod, maar door het illegale alternatief. Tegen gratis kun je niet concurreren.'

'De consument redeneert "het mag en het kost niets, dus waarom zou ik het niet doen",' zegt Vissers. 'Een euro voor een liedje lijkt duur als je het met hetzelfde gemak van illegale sites kunt plukken. Die sites pakken wij natuurlijk aan maar we hebben ook de hulp van de overheid nodig.' Brein wil onder andere dat illegaal downloaden strafbaar wordt. Dertig procent van de Nederlanders is het daarmee eens.