Twinkle | Digital Commerce

‘Google ontwikkelt robots voor bezorgen van orders’

2017-05-27
180101
  • 1:39

Google ontwikkelt robots die in de toekomst ingezet kunnen worden voor de fulfilment en bezorging van bestellingen bij retailers. Het zoekmachinebedrijf vertelde over het project aan The New York Times.


Google heeft het afgelopen half jaar zeven technische bedrijven gekocht die mee kunnen werken aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie robots, meldt de krant. Ondanks dat het bedrijf bijna niets los wil laten over zijn project, lijken de robots een realistische optie te zijn voor de toekomst van bijvoorbeeld retailbedrijven.

Oneindige mogelijkheden
‘De mogelijkheden zijn oneindig’, zegt Andrew McAfee, onderzoeker aan het M.I.T. Center for Digital Business. ‘Er lopen nog steeds mensen rond in fabrieken en er worden nog steeds mensen ingezet voor de fulfilment in distributiecentra.’ Dit verwerken, en daarnaast het bezorgen van bestellingen kan ook door robots worden gedaan, schrijft The New York Times. De robots kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor Google’s huidige bezorgdienst Google Shopping Express.

Kwestie van tijd
Google-executive en leider van het robotproject Andy Rubin zegt dat het slechts een kwestie van tijd is voor Google’s robots kunnen worden ingezet. ‘We hebben een goede aanloop nodig en een tienjaarsvisie.’ Er zijn volgens hem genoeg logistieke en productionele markten die nog niet door de tot nu toe ontwikkelde robots betreden zijn en die door Google kunnen worden ingevuld.

Amazon Prime Air
Het nieuws van Google’s robots volgt op de aankondiging van Amazon Prime Air door ceo Jeff Bezos begin deze week. Amazon wil over vier tot vijf jaar pakketjes gaan bezorgen met drones. Na deze onthulling kondigden ook UPS en DHL aan te willen werken met de kleine vliegtuigen. EBay nam Amazon’s plannen op de hak door te zeggen dat de online marktplaats bestellingen via teleportatie wil gaan bezorgen.

Automatisch bij Wehkamp.nl
In Nederland is Wehkamp.nl bezig met de bouw van een volledig geautomatiseerd distributiecentrum in Zwolle. In het nieuwe dc, dat in 2015 klaar is, worden producten via 480 geautomatiseerde treintjes uit de opslag gehaald en binnen dertig minuten klaar gezet voor verzending.