Twinkle | Digital Commerce

Google Shopping: dit is pas het begin (deel 3)

2017-10-05
180101
  • 3:31

Google investeert flink in zijn Shopping-oplossing. Deze advertenties zijn steeds dominanter geworden in de zoekresultaten. In dit tweede deel van een drieluik over Google - en Shopping in het bijzonder - een overzicht van hoe Google in de gehele customer journey is genesteld.

Tekst: Mark van Werven

Van vertoning naar bestelling en bezorging
Via Google Shopping kunnen aanbieders hun producten op Google vertonen. Maar Google kijkt nadrukkelijk verder in de keten. Dat heeft te maken met de druk in de rug vanuit andere internetreuzen zoals Alibaba en Amazon waar consumenten wel het hele aankoopproces in één keer kunnen doorlopen.

Purchases on Google
In de Verenigde Staten test Google de mogelijkheid waarbij consumenten Google rechtstreeks een product kunnen bestellen in de interface van Google. Gebruikers komen hierdoor niet meer op de website van de retailer zelf.

Belangrijkste reden voor Google om aankopen rechtstreeks via Google mogelijk te maken, is om in eerste instantie de omzet via mobiel verkeer te laten stijgen. Conversieratio's op mobiel zijn nog relatief laag en door het verkoopproces zelf in handen te nemen, wil Google dit percentage laten stijgen.

Checkout bij Purchases on Google

Google Wallet  & Android Pay
Een belangrijke stap in het aankoopproces is het afrekenen. De ontwikkelingen rondom mobiel betalen zijn volop in ontwikkeling en Google lijkt hierin nog zoekende naar de juiste oplossing. De concurrentie is bovendien groot en veel partijen willen een rol spelen in het mobiele betaalverkeer.

Google introduceerde Google Wallet al in 2011. Wallet is nooit van de grond gekomen zoals Google beoogde. Google Wallet is momenteel een app waarmee via een e-mail betalingen aan andere mensen gedaan kunnen worden.

Naast Google Wallet introduceerde Google 'Android Pay' waarin oorspronkelijke functies van Google Wallet zijn terug te vinden. Met Pay your Way hoef je als consument je telefoon in een winkel maar bij een afrekendevice te houden, je betaling goed te keuren en klaar ben je. Pay your Way regelt alles op de achtergrond en zorgt voor integratie met bijvoorbeeld je creditcard.

Voor Google is het faciliteren van mobiele betaalopties natuurlijk een fantastische manier om het hele koopproces van een klant in kaart te brengen. Een klik op een Adwords-advertentie is voor Google dan tot in de winkel te volgen en de effecten van zoekopdrachten op aankopen in fysieke winkels zijn daarmee aantoonbaar.

Naast de aankoop via smartphone kunnen mobiele betaalmethodes natuurlijk ook dienstdoen voor betalingen waarbij het product ook op de mobiele telefoon gekocht wordt.

Google Trusted Stores
Als Google een belangrijke plaats inneemt in het gehele bestelproces heeft Google er ook nadrukkelijker belang bij dat de hele afhandeling juist verloopt. Google wordt er anders op aangekeken als zaken misgaan.

Google Trusted Stores is een keurmerk van Google voor webshops die bestellingen op tijd leveren, positieve beoordelingen hebben en betrouwbaar zijn. Google Trusted Stores is  een aantal grote landen beschikbaar als keurmerk, maar nog niet in Nederland.

Google staat garant voor de Google Trusted Stores. Dat houdt in dat een consument die een probleem heeft met de webshop of  bijvoorbeeld  niet tevreden is over de levering, bij Google om hulp kan vragen. Google helpt vervolgens om het probleem samen met de webshop voor de consument op te lossen. Google staat garant voor een bedrag van 1000 dollar.

Google Express
Om de concurrentie met Amazon aan te gaan werd Google Express in 2013 gelanceerd. Google Express is een dienst waarbij online shoppers een product kunnen bestellen en nog dezelfde dag in huis hebben. Deze dienst is te vergelijken met Amazon Prime. Groot verschil is echter dat Amazon direct uit eigen voorraad kan leveren en Google afhankelijk is van retailers die bij Google Express zijn aangesloten.

Google en Amazon werken met een abonnementsmodel. Consumenten betalen een vast bedrag per jaar en daarvoor worden bestellingen vanaf een bepaald orderbedrag dezelfde dag bij je thuis afgeleverd.

Drones of zelfrijdende auto's
Als we nog wat verder in de toekomst kijken dan willen Google en Amazon ook de bezorging van pakketten in handen krijgen. Zelfrijdende auto's kunnen pakketjes gaan bezorgen. Mogelijk kunnen ook drones ingezet worden.

Google werkt al enige tijd aan eigen drones gericht op bezorging van pakketten. De zoekmachinegigant heeft verschillende modellen drones gebouwd en getest door Google X. X is een tak binnen het bedrijf dat verantwoordelijk is voor technologisch onderzoek en deze afdeling is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Google’s zelfrijdende auto.

Dit artikel is het derde deel van een drieluik over Google Shopping. Lees ook het eerste en tweede deel.

Mark van Werven is directeur van ADchieve.