Twinkle | Digital Commerce

Automobilisten vervoeren pakketten in Belgische proef

2017-06-06
20001125
  • 1:10

Total en de Belgische start-up Hytchers maken het vervoer van pakketten duurzamer door automobilisten als bezorgers in te zetten. Zij rijden de online orders van tankstation naar tankstation in ruil voor gratis brandstof.

Hytchers is niet voor de first of last mile, benadrukt het bedrijf, maar voor het vervoer daartussen. Automobilisten in België kunnen zich via de app aanmelden voor een bepaald traject tussen tankstations van Total, waarna zij pakketjes kunnen reserveren om mee te nemen van locatie A naar B.

‘Geen schijnzelfstandigheid’
Door de online orders te vervoeren verzamelen automobilisten punten bij Total die zij kunnen inruilen voor gratis brandstof bij 55 tankstations. ‘Ze worden dus in natura betaald’, zegt het bedrijf aldus Gondola. ‘Zo vermijden wij het probleem van schijnzelfstandigen dat andere “crowd logistics” kennen. Er wordt ook niet speciaal gereden om het pakje te vervoeren.’

Cross-border zendingen
Webwinkeliers moeten hun pakketjes nu nog zelf afleveren bij het eerste tankstation. In een later stadium wil Hytchers een ophaaldienst starten en zijn diensten uitbreiden naar cross-border vervoer. ‘Met Hytchers betaal je per kilometer. Een pakje vervoeren tussen Antwerpen en Eindhoven, wat een vrij korte afstand is, wordt zo veel goedkoper.’

Op 15 juni vindt Logistiek & E-commerce plaats, dat dit keer volledig in het teken staat van retouren. Sprekers zijn onder andere wehkamp, bol.com, Fietskoeriers.nl, Kleertjes.com, BuyBay en Retourplaza.