Twinkle | Digital Commerce

Rechter buigt zich over illegale zending aan Emmense webshop

2017-11-11
25031408
  • 1:08

Zon Webwinkels uit Emmen heeft het flink aan de stok gekregen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu om een partij usb-opladers voor elektronische sigaretten uit China. Het bedrijf ontkent de illegale zending te hebben ontvangen, maar het ministerie legt een boete op.

De Chinese partij usb-laders zou meer lood bevatten dan is toegestaan volgens Europese richtlijnen. Zon Webwinkels beheert onder meer roken.nl, waarvoor de opladers vermoedelijk besteld zijn.

Douane

De dozen zijn op Schiphol gecontroleerd door de douane en apart gehouden door FedEx. Onduidelijk is of de vervoerder de zending door een fout alsnog heeft doorgestuurd naar Emmen. Zon Webwinkels verklaart alleen een doos handleidingen te hebben ontvangen; daarom kan het de opladers niet retourneren. Het ministerie, dat vreest dat de illegale partij alsnog op de markt komt, gelooft de webwinkel niet.

Raad van State

De dwangsom die het bedrijf voor de kiezen kreeg, is inmiddels omgezet in een boete van 1.600 euro. Zon Webwinkels stapte naar de Raad van State, die zich nu buigt over de kwestie en over zes weken uitspraak doet. Valt die positief uit, dan wordt de boete nietig verklaard.