Twinkle | Digital Commerce

Vrees voor Amazon: ING beoogt open betaalplatform

2017-10-31
1000562

Grote platforms als Amazon, Google en Apple vormen de grootste bedreiging voor de marktpositie van banken. Dat zegt ING-ceo Ralph Hamers. Hij wil daarom zelf een betaalplatform ontwikkelen, waarop ook externe betaaldienstverleners aan kunnen sluiten.

Met zijn aanzienlijke financiële reserves kan Amazon in één keer een groot marktaandeel naar zich toetrekken, zegt Hamers tegen het FD. 'Amazon toont de meeste durf en gaat buiten zijn eigen paden, met aanpalende diensten.' Dat de e-tailreus besluit zich in de bankwereld te storten, is volgens de ING-topman niet onwaarschijnlijk. Hij ziet een open platform van de hand van ING als verdedigingsstrategie; dat moet 'allerlei diensten' gaan aanbieden, waarbij ING als eigenaar commissie aan andere psp's vraagt.

Chinese platforms als PSP

In Azië ontwikkelde een dergelijke trend zich al verder dan een toekomstscenario: daar bieden grote online platforms al betaaldiensten aan, waarschuwt Hamers. 'We moeten zeker niet alleen naar het Westen kijken. In China hebben techplatforms Alibaba en TenCent al een bankvergunning en ze leveren ook alle bankdiensten.'

PSD2

De naderende PSD2-implementatie - januari 2018 - schudt de verhoudingen tussen banken en betaaldienstverleners op. ING heeft fintechs, eerder beschouwd als concurrenten, inmiddels omarmd, zegt Hamers. De vereiste omvorming die ook zijn bank moet ondergaan in het kader van de PSD2-wetgeving, vormt extra aanleiding een online betaalplatform samen met psp's en fintechs in de steigers te zetten.