Twinkle | Digital Commerce

Amazon in derde kwartaal: omzet stijgt wel, maar winst halveert

2021-10-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

Amazon heeft in het derde kwartaal 15 procent meer omzet geboekt. De totale verkopen komen neer op 110,8 miljard dollar. Onder de streep blijft er echter aanzienlijk minder van over.

De winst is namelijk in een jaar tijd gehalveerd naar 3,2 miljard dollar. Dat komt voornamelijk door investeringen in fulfilment. Amazon waarschuwt dat de winst in het vierde kwartaal ook lager zal uitvallen. ‘We verwachten meerdere miljarden dollars aan extra kosten te maken, aangezien we te kampen hebben met tekorten aan arbeidskrachten, hogere loonkosten en problemen met de wereldwijde toeleveringsketen’, aldus ceo Andy Jassy.

Ongeveer de helft van de omzet komt uit productenverkoop. De andere helft komt van services zoals clouddiensten maar ook streamingsdiensten. Op gebied van omzet zijn de verhoudingen dus in evenwicht. Qua winst is dat een ander verhaal. Clouddienst AWS is de winstmachine voor het bedrijf. Sterker: zonder die dienst zou het afgelopen kwartaal verlieslatend zijn geweest. In thuismarkt Amerika boekt Amazon nog wel een winst van 880 miljoen dollar op alle overige activiteiten. Maar in de internationale markten is er een verlies van bijna één miljard. AWS speelt met 16,1 miljard dollar slechts een bescheiden rol op het gebied van de omzet van het bedrijf, maar de operationele winst komt neer op maar liefst 4,9 miljard dollar.

Voor het vierde kwartaal verwacht Amazon een omzet tussen de 130 en 140 miljard dollar. De winst zou moeten uitkomen tussen de 0 en 3 miljard dollar. Vorig jaar was dit nog bijna 7 miljard dollar.