Twinkle | Digital Commerce

Magento: welk pakket is geschikt?

2017-05-27
180101
  • 2:59

Niet zo lang geleden is Magento Go gelanceerd. Dit pakket verschilt flink met de andere pakketten van Magento, te weten Community, Professional en Enterprise. Een toelichting.

Door: Anne-Pieter Strikwerda

De pakketten zijn in twee kampen te verdelen: in de ene hoek zien we Magento Go en in de andere hoek Magento Community, Professional en Enterprise. Waarom ik ze zo heb ingedeeld zal ik verduidelijken aan de hand van vier elementen, namelijk: programmeren, hosting, updates en kosten.

Programmeren
Bij het ontwikkelen van een webshop gebaseerd op Magento Go hoeft niet geprogrammeerd te worden. Sterker nog, je kunt als ontwikkelaar niet zomaar wijzigingen maken in de broncode. Dit betekent dat webshopeigenaren en ontwikkelaars niet alles kunnen maken wat ze in gedachten hebben. Wel kun je bijvoorbeeld Javascript toevoegen en van alles aanpassen in CSS. Daarom is enig verstand van Javascript en CSS vereist wanneer je een Magento Go shop wilt customizen.
Aan de andere kant is programmeren bij het ontwikkelen van de andere Magento pakketten wel een vereiste. Ontwikkelaars hebben alle vrijheid en kunnen daardoor in principe alles maken wat ze in gedachten hebben.

Hosting
Wat velen niet weten is dat Magento (Community, Professional of Enterprise) relatief zware pakketten zijn en daardoor speciale hosting nodig hebben. Een bedrag van vijftig à honderd euro per maand aan hostingkosten is vrij normaal voor een Magento webwinkel.
Magento Go is daarentegen hosted, ook wel SaaS of webshop onder licentie genoemd. Dit betekent dat wanneer je voor Magento Go kiest, je geen aparte hosting hoeft te regelen. Wanneer je een pakket hebt uitgekozen dat aan jouw wensen voldoet, hoef je je geen zorgen te maken over hosting.

Kosten Magento Community, Professional en Enterprise
Aangezien er geprogrammeerd moet worden en er speciale hosting is vereist voor zowel Community, Professional en Enterprise kun je je voorstellen dat we over een behoorlijke investering spreken. Al helemaal wanneer je je webshop in Nederland laat programmeren. De uurtarieven van Nederlandse programmeurs liggen immers tussen de veertig en zestig euro netto.
Qua opstartkosten verschillende de drie pakketten ook aanzienlijk. Voor Community ligt dit bedrag tussen de vijfduizend en vijftienduizend duizend euro. Voor Professional tussen de vijftienduizend en dertigduizend euro en Enterprise spant de kroon met dertigduizend euro of meer.
Wat de maandelijkse kosten betreft moet je bij Community denken aan 150 tot 300 euro. Bij Professional ligt dit bedrag tussen de 300 en 600 euro en bij Enterprise tussen de 600 en 1000 euro. Deze maandelijkse kosten bestaan uit programmeeruren en de maandelijkse hostingkosten.

Kosten Magento Go
Bij Magento Go heb je de keuze uit vier pakketten, met natuurlijk vier verschillende prijzen. Het meest uitgebreide pakket (tien duizend artikelen, 32Gb bandbreedte per maand) kost met de huidige koers 93 euro, maar kost met toepassing van het Stimulus Fund 82 euro. Het starterspakket kost normaal omgerekend ongeveer elf euro, maar is met toepassing van het Stimulus Fund (zolang de voorraad strekt) een jaar gratis te gebruiken. Let wel, deze prijzen zijn omgerekend met de huidige wisselkoers. Dit bedrag kan dus per maand verschillen. Mocht dit je afschrikken dan is het misschien een geruststelling dat Magento Go ook maandelijks is op te zeggen.
Het is overigens geen probleem om van het ene pakket van Magento Go over te stappen naar een ander pakket van Magento Go. Daarnaast is het ook mogelijk om van een Magento Go pakket over te stappen op Community, Professional of Enterprise.

Updates
Bij de pakketten van Magento Community, Professional en Enterprise wordt eens in de zoveel tijd een update aangeboden. Updaten kan bij deze pakketten moeizaam gaan. Dit kan resulteren in hoge terugkerende kosten. Ga er namelijk wel vanuit dat er bij elke update een Magento-specialist betrokken moet zijn. Bij Magento Go hoef je je geen zorgen te maken over updates. Deze worden namelijk automatisch verwerkt. Zo is je webshop altijd up-to-date.

Anne-Pieter Strikwerda is oprichter van Webshopandgo.nl.