Twinkle | Digital Commerce

Voldoet uw webwinkel aan het ontbindingsrecht?

2017-11-11
619653

Op basis van een steekproef onder 21 webwinkels meldde Webshopblog.nl deze week dat 90 procent van de webwinkels niet aan alle eisen van het recht van ontbinding voldoet. De regels over ontbinding zijn afgelopen juni gewijzigd. De vereiste aanpassing is minder ingewikkeld dan ze lijkt.
  
Tekst: Charlotte Meindersma
 
Het ontbindingsrecht is wat voorheen het herroepingsrecht heette. Over dit recht moet de (potentiële) klant goed geïnformeerd worden. Niet goed informeren zorgt ervoor dat de consument nog meer rechten krijgt.

Het ontbindingsrecht houdt in dat de consument 14 dagen bedenktijd heeft. Binnen 14 dagen na ontvangst van het product mag hij de koop gratis terugdraaien. Daarom moet er een formulier voor ontbinding aangeboden worden op de website, maar consumenten mogen ook op een andere manier ontbinden. Ontbreekt de informatie over de termijn of ontbreekt het formulier, dan krijgt de consument 12 maanden de tijd om te ontbinden. Informeer de consument bovendien wie er op moet draaien voor de kosten voor de retourzending en hoe de verdere retourprocedure werkt.

Informeren
Het informeren kan simpelweg via een FAQ of bijvoorbeeld een speciale pagina met informatie over de ontbindingsprocedure. Waar het precies staat doet niet zo ter zake, zolang de informatie maar goed vindbaar is voor (potentiële) klanten en de informatie al toegankelijk is voor een consument de koop sluit. Als u de informatie over of het formulier voor ontbinding pas bij of na de koop aanbiedt, bijvoorbeeld in de bevestigingsmail, bent u te laat.

Formulier voor ontbinding
Het formulier voor ontbinding is verplicht en het moet dus tijdig op de website worden aangeboden. Het hoeft echter niet de enige manier te zijn waarop de consument kan ontbinden. In eerste instantie heeft de consument zelf de keuze om te ontbinden. Als het formulier is gebruikt, moet de webwinkel de ontbinding bevestigen en kan de webwinkel niks tegen de ontbinding doen. Kiest de consument een andere manier van ontbinden, dan zal de consument met data moeten komen als er iets mis is gegaan. Als webwinkel kunt u natuurlijk een eigen wijze van ontbinden aanbieden, bijvoorbeeld met een webformulier. Deze manier mag u ook gerust aanbevelen, zolang het wettelijk voorgeschreven formulier voor ontbinding ook op de website wordt aangeboden. Een downloadbare PDF is daarvoor voldoende.

Zeer eenvoudig
Informeren kan via een webpagina. Het formulier kan als pdf-download aangeboden worden. Het is dus zeer eenvoudig om uw webwinkel op deze regels aan te passen.

Voeg de informatie toe en uploadt het wettelijk verplichte formulier voor ontbinding om te voorkomen dat u uw keurmerk kwijtraakt of een boete krijgt van de ACM.

Charlotte Meindersma is jurist voor de creatieve sector en ondernemers. Ze is eigenaar van Charlotte's Law & Fine Prints.