Twinkle | Digital Commerce

Belgische webwinkeliers mogen voorschot gaan vragen

2017-11-11
180101
  • 1:11

Belgische webwinkeliers mogen geen geld innen voor producten als de bedenktermijn voor consumenten nog niet is verstreken. Die bepaling, uniek in Europa, komt te vervallen in nieuwe handelswetgeving bij onze Zuiderburen. De bedenktijd wordt opgerekt van 7 naar 14 dagen.

De Belgische krant De Standaard schrijft over deze en andere wijzigingen in de handelswetgeving uit 1991. Koppelverkoop is voortaan voor alle retailers toegestaan en de voorgeschreven uitverkoopdata komen te vervallen, behalve bij kleding, schoenen en andere lederwaren.

Positief effect
Fedis, de federatie van Belgische distributiebedrijven, is blij met de versoepelde regels en verwacht een positief effect op de groei van e-commerce: ‘In België bedraagt de omzet per inwoner inzake e-commerce nog altijd minder dan de helft van de vergelijkbare e-handel in Nederland', aldus gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. 'Voor ons is het duidelijk dat onze strikte wetgeving daarvan één van de oorzaken was.'

Richtlijnen
Met de aanpassingen, eind vorige week goedgekeurd door het Belgische parlement, komt de Belgische e-commerce wetgeving in lijn met die in de meeste andere Europese landen en voldoet ze aan de voorgestelde richtlijnen van de Europese Unie.

In Nederland mogen webwinkeliers betaling eisen bij aankoop, mits ze consumenten ook de optie laten om minder dan 50 procent vooruit te betalen. Thuiswinkel.org betoogde verschillende keren de restrictie over vooruitbetaling uit de wet te schrappen.