Twinkle | Digital Commerce

Belastingvoorstel verscheurt e-commerce sector in VS

2017-11-08
180101
  • 1:34

De Amerikaanse senator Dick Durbin heeft een wetsvoorstel gedaan waarin alle retailers worden verplicht om belastingen te innen. Op dit moment kunnen webwinkeliers niet door staten worden gedwongen belastingen te vorderen, tenzij ze ook een fysieke winkel hebben.

Als de Main Street Fairness Act wordt aangenomen gaan voor alle retailers dezelfde belastingregels gelden, of ze nu online verkopen, offline of multichannel. De regels zouden van kracht worden in de ruim twintig staten die zich hebben aangesloten bij het Streamlined Sales Tax Project.

Miljarden
Webshoppers moeten in de huidge situatie zelf aangifte doen van online aankopen, maar omdat ze dat vergeten of weigeren lopen staten veel geld mis. Door de groeiende populariteit van online shoppen gaan de 50 Amerikaanse staten inmiddels jaarlijks voor 24 miljard dollar het schip in, rekende initiatiefnemer Durbin uit. Hij is van mening dat ‘kanaalneutrale’ regels voor omzetbelasting zorgen voor een eerlijker concurrentieveld.

'Baanbehoud'
De National Retail Federation (NRF) heeft verheugd gereageerd op het voorstel van Durbin, omdat hiermee een eind lijkt komen aan een ‘oneerlijk concurrentievoordeel’ van webverkopers. Banen voor winkelpersoneeel zouden behouden blijven. Online pure player Amazon heeft de senator per brief (pdf) laten weten blij te zijn met de voorgestelde harmonisering van belastingregels. Ook Sears, dat off- en online verkoopt, is enthousiast.

'Rem op e-commerce'
Andere organisaties en bedrijven reageerden heel anders, schrijft Internet Retailer. De Direct Marketing Association (DMA) en NetChoise, een belangenclub voor online retailers, tekenen aan dat het voorstel de ontwikkeling van e-commerce afremt, terwijl ook gevestigde retailketens daar de meeste groei vandaan halen.

'Onrealistisch en oneerlijk'
EBay is evenmin gelukkig met het voorstel: ‘Kleine handelaren dezelfde kosten en hetzelfde belastingregime opleggen als nationale retailketens is onrealistisch en oneerlijk. De wet zal de balans in het speelveld tussen gigantische retailers en kleine retailers verstoren', aldus Brian Bieron namens de handelplaats in een officiële verklaring.