Twinkle | Digital Commerce

Amazon: recordomzet bij fors lagere winst

2017-05-27
180101
  • 1:37

Amazon heeft het derde kwartaal van dit jaar afgesloten met een omzetplus van 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door hoge investeringen in technologie en fulfilment daalde de winst met 73 procent.


Amazon passeerde voor het eerst de grens van meer dan 10 miljard dollar kwartaalomzet (cijferrapport). De inkomsten kwamen uit op 10,88 miljard dollar, waarvan 55 procent voor rekening komt van de Noord-Amerikaanse thuismarkt. De omzetgroei was in binnen- en buitenland precies even groot (plus 44 procent), net zoals dat in het tweede kwartaal het geval was.

Amazon Fire en fulfilmentcentra
De winst van Amazon kwam uit op 63 miljoen dollar, versus 231 miljoen dollar een jaar geleden. Die winstdaling is onder meer het gevolg van extra gemaakte kosten voor technologie (plus 74 procent tot 769 miljoen dollar), fulfilment (plus 64,7 procent tot 1,12 miljard dollar) en marketing (plus 54 procent tot 370 miljoen dollar). Deze kosten houden onder andere verband met de introductie van Amazon’s eigen tablet Kindle Fire en met de opening van verschillende fulfilmentcentra in binnen- en buitenland.

Mondiaal fulfilment platform
Amazon is met afstand de grootste webverkoper in de Verenigde Staten, maar blijft ook in Europa de concurrentie ver voor. Het bedrijf beschikt op dit moment over 52 fulfilmencentra en het bouwt aan 17 nieuwe. Chris Poad, director merchant services van Amazon UK, vertelde begin deze maand over de internationale aspiraties van zijn werkgever op het congres Internet Retailing 2011 in Londen. Amazon streeft naar een mondiaal fulfilment platform, waar ook externe verkopers van kunnen profiteren.

4 miljard euro externe omzet
In het afgelopen kwartaal haalde Amazon 38 procent van zijn inkomsten uit third party sales. Deze ruim 4 miljard dollar aan omzet is te danken aan partijen die het platform van Amazon gebruiken om hun producten aan de man te brengen. In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg het omzetaandeel van deze externe verkopers nog 35 procent.