Donderdag 14 juni 2012

4910 keer gelezenNu reageren

Mobiel scannen en kopen bij Bol.com via Layar

Mobiel scannen en kopen bij Bol.com via Layar

Bol.com heeft een plek gekregen in Layar, de augmented reality browser van Nederlandse origine. Circa vijfentwintigduizend boeken, dvd’s en blu-ray's zijn voortaan mobiel te bestellen door producten of afbeeldingen daarvan te scannen.


Wie de mobiele iPhone- of Android-applicatie van Layar heeft gedownload, kan zien of een product bij Bol.com te koop is door met zijn telefoon over dat product of een plaatje ervan te bewegen. Het artikel zelf wordt dus gescand, in plaats van de streepjescode, waarna relevante en actuele productinformatie tevoorschijn komt. ‘Vervolgens kun je het in een paar simpele stappen bestellen en afrekenen’, aldus Bol.com.

Hieronder ziet u een video over de toepassing:
Showrooming
Met de nieuwe toepassing kunnen mensen een gewild boek in andermans boekenkast bijvoorbeeld direct zelf aanschaffen. Maar de augmented reality app maakt het ook mogelijk dat krantenlezers (door concurrenten) geadverteerde boeken kopen bij Bol.com. Ook wordt het bezoekers van fysieke boeken- en entertainmentwinkels nog makkelijker gemaakt om op de vloer te zien wat een titel bij Bol.com moet kosten. Het is nieuw voer voor de discussie over showrooming, die Amerikaanse retailers al enige tijd bezig houdt.

Altijd en overal toegang
Bol.com is naar eigen zeggen de eerste winkelier in de Benelux die deze koopoptie biedt. De functionaliteit sluit aan bij de ambitie om klanten overal en altijd toegang te bieden tot zijn assortiment. De nummer 2 van de Twinkle100 zegt het aantal producten in de eigen layer op korte termijn te willen verdubbelen tot vijftigduizend. Een uitbreiding met cd’s ligt voor de hand.

Scantastic
Een scanapplicatie die het assortiment van Bol.com (deels) ontsluit is niet nieuw: begin 2010 brachten twee ontwikkelaars al de Android-app Scantastic op de markt. Anders dan de Layar-toepassing werkt die wel op basis van streepjescodes.

Open API
Voor de virtuele laag in Layar werd de Open API van Bol.com aan de API van Layar Connect gekoppeld. Het is het werk van externe ontwikkelaars, die zich sinds begin dit jaar mogen uitleven op het assortiment van Bol.com. Dankzij de in januari gelanceerde Open API zijn inmiddels al dertien apps gemaakt door derden, zoals Blits (voor iPad), De Winkel – app voor bol.com (Android), Zoek & Scan (Windows Phone, iPad en iPhone) en De Blauwe App (Windows Phone). De ontwikkelaars houden affiliatevergoedingen over aan bestellingen bij de webwinkel, die dankzij Bol.com Afrekenen ook op hun eigen platform kunnen worden afgerond.

Competitie
Bol.com heeft een competitie voor developers uitgeschreven om de decemberverkopen te kunnen stuwen.


0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:Geef nu als eerste een reactie op:
Mobiel scannen en kopen bij Bol.com via Layar


Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.