Twinkle | Digital Commerce

Modeveiling.nl van start: ruilen en retourneren mag niet

2017-11-11
360453
  • 1:29

Modeveiling.nl is vanochtend begonnen met veilen. De site van C&A-directeur Frans ten Berge en zijn partner styliste Dyanne Beekman biedt winkeliers een kanaal om overtollige voorraad te slijten. Retourneren en ruilen mag niet.

Wie zich inschrijft op Modeveiling.nl kan onder meer bieden op kledingsstukken van Hugo Boss, Levi’s, Dior, Chanel en Stella McCartney. Bij de start van een opbodveiling bedraagt de prijs 10 procent van de adviesprijs. De hoogste bieder betaalt 4,95 euro aan veilingkosten bovenop zijn bod, verzendkosten worden niet in rekening gebracht.
 
Retouren
In de voorwaarden van Modeveiling.nl staat dat producten niet kunnen worden geretourneerd (FAQ). Volgens juriste Maaike Lassche van ICTRecht is de bepaling toegestaan, zij het niet lang meer: ‘In de Wet Koop op afstand staat dat veilingen mogen worden uitgesloten van het herroepingsrecht (artikel 46b, lid 2, sub B). In dit deel van de wet is nog geen rekening gehouden met de online veilingen zoals we die nu kennen. De nieuwe Europese richtlijn consumentenrechten, die in december 2013 in onze wet moet zijn geïmplementeerd, maakt een einde aan deze uitzondering. Vanaf dan moeten bieders een reële mogelijkheid hebben een veiling fysiek bij te wonen, anders gelden de bekende retourregels.’

Restvoorraden
De bieders op Modeveiling.nl kunnen niet zien welke winkelier een bepaald item ter beschikking heeft gesteld voor de veiling. Zo kunnen moderetailers, die volgens een nieuw rapport van ING Economisch Bureau een ’storm hebben te trotseren’, anoniem van hun restvoorraden afkomen. Ze betalen Modeveiling.nl volgens FashionUnited 90 cent per geveild kledingstuk.

Vault79
Ten Berge, commercieel directeur van C&A in Duitsland en directeur van Modeveiling.nl BV, en Wehkamp.nl-styliste Beekman presenteren hun concept als de ‘eerste Europese modeveilingsite’, maar met Vault79 is er in ieder geval al een voorganger van eigen bodem.