Twinkle | Digital Commerce

Likes en gedrag fans belangrijker in nieuwe zoekfunctie

2017-11-09
180101
  • 1:32

Facebook heeft een nieuwe zoekoptie gelanceerd waarmee gebruikers gerichter kunnen zoeken naar personen, foto’s, plaatsen, interesses en producten. Graph Search (hier Facebook-sociogram genoemd) moet bedrijven sneller vindbaar maken voor een groter publiek.

Gebruikers kunnen voortaan bovenaan de Facebook-pagina een zoekopdracht typen die veel specifieker is dan voorheen. Dit kan een algemene vraag zijn als: ‘Welke mensen uit mijn woonplaats houden van fietsen?’, maar het kan ook bedrijfspecifiek zijn: ‘Welk Frans restaurant in Amsterdam wordt door mijn vrienden gewaardeerd?’ of ‘Wat is de favoriete webwinkel van mijn vrienden?’

Grote fanbase
Het wordt met de komst van Graph Search nog belangrijker om als bedrijf een groot aantal likes te verwerven op Facebook en fans actief te laten deelnemen op het netwerk. Hoe groter de fanbase van een bedrijf of merk is op Facebook (aantal likes) en hoe actiever deze fans zijn op de Facebook-pagina, hoe hoger de pagina verschijnt in de zoekresultaten van gebruikers.

De zoekresultaten verschillen volgens Kari Lee, engineering manager bij Facebook, van die van internetzoekmachines als Google en Bing. ‘Facebook geeft andere resultaten, omdat ze gebaseerd zijn op de persoonlijke interesses van mensen en hun vrienden.’ De kans om gevonden te worden wordt dus groter bij een actief becommentariërende en delende fanbase.


Lokale pagina’s

Een nadeel van de nieuwe zoekfunctie, schrijft Internet Retailer, is dat grote bedrijven hun aanwezigheid op Facebook moeten lokaliseren. Als een gebruiker bijvoorbeeld zoekt naar ‘Waar bestellen mijn vrienden in Utrecht hun pizza?’, dan zou Domino’s Pizza een aparte lokale pagina moeten hebben voor de regio Utrecht. Bovendien moeten bijvoorbeeld foto’s en video’s worden voorzien van relevante tags, om zo sneller op te duiken bij zoekopdrachten.

Op de website van Facebook Graph Search kunnen Amerikanen zich aanmelden voor de bèta-versie. Het is nog onbekend wanneer de zoekfunctie door Nederlanders gebruikt kan worden.