Donderdag 9 januari 2014

10106 keer gelezen1 x gereageerd

PostNL moet onderaannemers mogelijk in dienst nemen

PostNL moet onderaannemers mogelijk in dienst nemen

Mogelijk moet PostNL duizend op papier zelfstandige pakketbezorgers in loondienst nemen. Het gaat om onderaannemers die alleen voor de marktleider rijden. Het Financieele Dagblad meldt dat het kabinet druk zet op PostNL om de bezorgers aan te nemen.

Het FD schrijft vandaag uitgebreid over de ‘schijnzelfstandigheid’ van ongeveer duizend subcontractors, die voor hun inkomsten geheel afhankelijk zijn van PostNL. Maurice Jacobs van Subco Partners, waarin pakketchauffeurs zijn verenigd, zegt dat het postbedrijf de zelfstandigen wel eisen oplegt: ‘De onderaannemers moeten zich houden aan allerlei instructies, over bijvoorbeeld routes, kleding en inrichting van de bus. Daardoor is mogelijk sprake van een gezagsverhouding.’

Fiscus
Om door de fiscus als zelfstandig ondernemer aangemerkt te worden moet iemand minimaal drie verschillende opdrachtgevers en een VAR-verklaring hebben. Die maakt duidelijk wie verantwoordelijk is voor de afdracht van belastingen en premies. Veel subcontractors van PostNL beschikken niet over zo’n verklaring, een situatie waar minister Asscher van Sociale Zaken vanaf wil. Zijn ministerie bevestigt gesprekken met PostNL over het onderwerp aan het FD.

Lonen en tarieven omhoog
De krant refereert daarnaast aan anonieme ‘ingewijden’, die zeggen dat PostNL de chauffeurs niet wil aannemen. Dat is niet verwonderlijk, omdat de loonkosten en daarmee de markttarieven voor de pakketbezorging dan omhoog zouden gaan. De omzet van PostNL staat al onder druk door de almaar dalende brievenbuspostvolumes.

Staking
Het FD vond alleen subcontractors die anoniem hun beklag doen over de werkomstandigheden bij PostNL, bang als de bezorgers zouden zijn om hun (enige) opdrachtgever kwijt te raken. Afgelopen zomer staakten de onderaannemers wel massaal en succesvol voor een betere beloning voor hun bezorgdiensten.

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Nederlandse wet (Wetgeving)
- Pakketverzending (Logistiek)
- Post- en pakketverzenders (Logistiek)Er is op dit moment 1 reactie gegeven op:
PostNL moet onderaannemers mogelijk in dienst nemen
  1. Daniel op vrijdag 10 januari, 2014 om 08:57

    PostNL wil ze niet aannemen omdat de markt onder druk staat door dalend aantal brievenbus post......

     

    ehhh deze personen rijden geen brievenbus post dus dat staat er totaal los van en de vollume van pakketten neemt nog steeds toe volgens mij.

    behoorlijke lulsmoes dus dat.


Laat een reactie achter:
 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.