Vrijdag 14 februari 2014

5962 keer gelezen2 x gereageerd

Duitse webshops blijven opdraaien voor retourkosten

Duitse webshops blijven opdraaien voor retourkosten

Zes op de tien Duitse webwinkeliers blijven retourkosten sowieso dekken, ook als dat vanaf aanstaande juni niet meer hoeft. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Bundesverband des Deutschen Versandhandels. Zo voorkomen ze dat klanten overstappen naar concurrenten.

Een jaar geleden gaf de meerderheid van de Duitse webwinkeliers nog aan retourkosten op het bordje van de klant te willen leggen als ze daarvoor de gelegenheid zouden krijgen. Die gelegenheid komt er vanaf medio juni, als nieuwe Europese regelgeving ook bij onze oosterburen in werking treedt.

Duitse webshopper wil niet betalen
Duitse webwinkeliers zijn nu nog verplicht om behalve de aanvankelijke verzendkosten (zoals in Nederland) ook de retourkosten te restitueren bij terugzending van een product van 40 euro of meer. Die verplichting komt over vier maanden te vervallen, maar uit een studie bleek afgelopen zomer al dat Duitse consumenten niet willen opdraaien voor de kosten van retouren. Slechts één op de zeven ondervraagden noemde het toen acceptabel dat klanten voor retouren zouden moeten betalen, in plaats van online ondernemers.

Gratis blijft de norm
Gratis retourneren leek in e-commerce booming Duitsland net zo goed als hier een onderscheidend criterium voor online handelaren te worden. Duitse webshops zullen echter massaal de boel de boel laten, afgaande op de recente retourstudie (pdf) van het Bundesverband des Deutschen Versandhandels; 59 procent doet dat sowieso, 39 procent twijfelt nog. 2 procent van de respondenten wil de doorberekening van retourkosten afhankelijk maken van de orderwaarde:

 

U vindt het complete onderzoeksrapport van het Bundesverband des Deutschen Versandhandels hier (pdf).


Foto: Man running with several boxes in the back, Shutterstock

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Pakketverzending (Logistiek)
- Retouren (Logistiek)Er is op dit moment 2 keer gereageerd op:
Duitse webshops blijven opdraaien voor retourkosten
 
 1. Jan op zondag 16 februari, 2014 om 11:24
  www.cobby.nl

  De grote spelers zoals Zalando , Otto , Klingel hebben besloten geen retourkosten te berekenen.

  Wat is duitsland heel veel gebeurd , is dat de webshop  gratis verzending aanbiedt  vanaf € 50,--.

  Klant besteld voor € 70,-- en heeft dus geen verzendkosten. en vervolgens stuurt de klant 1 artikel terug (dit artikel kost meer dan @ 40,--) en daarom moet de webwinkel de retourkosten voor zijn rekening nemen.

  en zodoende heeft de klant "gratis verzending" en de webwinkel niets verdiend.

  Dit ergert webwinkel mateloos

  Zelf werk ik in Duitsland en pleit al jaren voor gratis verzending.

   

 2. Kasper op dinsdag 20 mei, 2014 om 14:39
  www.printhai.de

  Voor de Nederlandse meubelzaak waar ik aan werk is dit prima nieuws. We leveren heel veel in Duitsland. We hebben gelukkig eigenlijk bijna nooit te maken gehad met retourzendingen maar het is toch een opluchting te zien dat de wetgeving binnenkort wordt aangepast.

  Voor de Duitse online drukkerij waar ik aan werk is het iets makkelijker om retourzendingen te accepteren, de kosten van een pakketje zijn toch een stuk minder dan van een grote kast.

   


Laat een reactie achter:
 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.