Twinkle | Digital Commerce

E-commerce stuwt beleggingen in logistiek vastgoed

2017-05-27
180101
  • 1:17

Zowel internationaal als nationaal stijgen de beleggingsvolumes in logistiek vastgoed, blijkt uit cijfers van respectievelijk Real Capital Analytics en vastgoedadviseur CBRE. De vraag naar hoogwaardig logistiek vastgoed op goede locaties is toegenomen met de vlucht van e-commerce.

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag over de 'felle strijd om distributiecentra' in Europa. Zulke centra waren lange tijd weinig populair bij beleggers, die liever investeerden in kantoren en winkelcentra. ‘Veel beleggers zagen magazijnen als grote schuren met wat dozen erin’, citeert het FD Ian Worboys.

Overname
Worboys is ceo van PointPark Properties (P3). Gisteren werd bekend dat de onderneming voor ruim een half miljard euro een logistieke vastgoedportefeuille van Tristan Capital Partners in Tsjechië heeft overgenomen. Met de deal krijgt P3, ook actief in Nederland, er 58 magazijnen bij.

Distributiecentra geavanceerder
Door de groei van het aantal internetverkopen, ook door traditionele winkelketens, veranderen de routes die veel producten afleggen. Worbys geeft aan dat distributiecentra ook steeds geavanceerder worden ingericht, bijvoorbeeld met volautomatische sorteersystemen. ‘Als een bedrijf daar eenmaal in geïnvesteerd heeft, vertrekt het niet meer zo snel naar een andere locatie. Dat maakt het een meer stabiele investering. Daar houden institutionele beleggers van.’

Beleggingsvolumes
Real Capital Analytics telde afgelopen jaar 15 miljard euro aan beleggingen in logistiek vastgoed, de helft meer dan in 2012. Volgens CBRE is dit jaar in ons land al meer (ca. 800 miljoen euro) belegd dan in heel 2013 (760 miljoen euro), wat een absoluut topjaar was vergeleken met de jaren daarvoor.