Twinkle | Digital Commerce

Airbnb heeft flink effect op woningprijzen Amsterdam

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:03

Peer to peer site Airbnb heeft een groot effect op de woningprijzen in Amsterdam. Vooral in de toeristische buurten zijn mensen bereid om meer neer te leggen voor een woning, omdat er later kan worden verdiend via de reissite.

Dat concludeert ING op basis van eigen onderzoek. In Amsterdam verdienen huiseigenaren gemiddeld 350 euro netto per maand aan Airbnb. Dit zijn momenteel zo’n 1.100 locaties. In de toeristische buurten verhuurt één op de zes woningbezitters (delen van) zijn huis aan toeristen.

Extra hypotheek
Volgens Nu.nl kunnen huiskopers - uitzonderingen daargelaten - op basis van de gemiddelde (structurele) Airbnb-inkomsten een extra hypotheek van maximaal 95.000 euro afsluiten. Zo kunnen zij ook meer bieden voor een woning in de binnenstad van Amsterdam, wat de prijzen in de hoofdstad met 'tientallen procenten' stuwt.

Verbod
Airbnb stuitte in zijn beginjaren op flinke kritiek in Amsterdam. In 2013 was de p2p-site even verboden, omdat er sprake zou zijn van illegale hotels. Nadat er een regeling werd getroffen met de gemeente - onder andere rond het betalen van toeristenbelasting - mochten Amsterdammers hun woning in 2014 weer openstellen voor toeristen.