Twinkle | Digital Commerce

Wim Gramsma: ‘Dodelijke cocktail leidde tot faillissement Oad’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:35

‘Oad heeft zijn dynamic packaging strategie veel te laat ingezet’. Dat zegt Wim Gramsma, voormalig directeur marketing en communicatie bij de reisketen. ‘Maar daar lag het niet alleen aan. Het is een dodelijke cocktail geweest’.

Gramsma vertelt op, naar eigen zeggen, persoonlijke titel over het faillissement van Oad tijdens de kickoff van ShoppingTomorrow in Breukelen.

Misvattingen
‘Laat ik direct wat misvattingen over het faillissement van Oad weerleggen’, begint hij tegen een zaal vol retailers. ‘Het bedrijf ging niet failliet omdat de bank niet verder wilde investeren of vanwege de economische crisis. Ook heeft Oad de slag naar het internet niet gemist, we investeerden zelfs miljoenen in dat kanaal’.

Weinig focus sinds 2006
Waar lag het dan wel aan? Gramsma zegt dat Oad zijn ondergang vooral aan zichzelf te danken had. Dit proces werd in 2006 al ingezet. ‘Er was gebrek aan focus, megalomane ict-projecten om een multichannel bedrijf te worden (Dutch Mountains, red.) mislukten en Oad wilde de oude manier van werken toepassen in nieuwe businessregels’, zegt hij. ‘Daardoor kwam de onderneming op zeven jaar achterstand te staan ten opzichte van concurrenten.’

Commodity trap
‘Oad - ooit waren we kampioen in de oude reiswereld - belandde in een zogenoemde “commodity trap”’, legt Gramsma uit. ‘Dat betekent dat je in een negatieve spiraal komt waarbij je, omdat je niet onderscheidend meer bent in de markt, vooral inzet op prijsverlagingen’.

Kansen in seniorenmarkt
Oad had kansen in de reismarkt voor senioren, denkt Gramsma. ‘Om het bedrijf hiernaar te vormen, had Oad echter flink moeten snijden in zijn personeelsbestand en het aantal reisbureaus. Ook moesten er grotere investeringen in e-commerce komen. Maar de top was bang voor gezichtsverlies. Liever geen redement dan herrie in de tent. Er was geen vermogen tot verandering én er was ongeloof dat Oad failliet zou kunnen gaan. Dat alles samen heeft uiteindelijk geleid tot faillissement.’