Twinkle | Digital Commerce

SEO-dokters bezoeken Kinderkleding.nl

2017-05-27
180101
  • 2:44

SEO-dokters Eduard Blacquière en Dylan Mouthaan adviseren webwinkeliers in Twinkle over zoekmachineoptimalisatie. In dit artikel leest u hun adviezen voor één van de aanmeldingen: Kinderkleding.nl.

De adviezen van de SEO-dokters zijn gericht op een specifieke website, maar de tips zijn doorgaans ook toepasbaar op andere sites. U kunt de aanbevelingen dus gebruiken voor uw eigen webshop.

Omgekeerde snelweg
Het web is het tegenovergestelde van een snelweg. U wordt namelijk niet gestraft bij een snelheidsovertreding, maar als u te langzaam gaat. Hoe sneller uw website laadt, hoe blijer uw bezoekers zijn. Ook zoekmachines zien dit als een pluspunt.

De snelheid van een website is al enkele jaren een factor die meeweegt in de prestatie van Google AdWords-campagnes. Sinds 2010 weegt Google de laadtijd van een site ook mee in de rangschikking van organische zoekresultaten. Google geeft inzicht in de laadtijd van uw site zoals Google deze meet in Webmaster Tools.

Het valt direct op dat Kinderkleding.nl traag laadt. De reden hiervoor is het hoge aantal ‘requests’. Dit betekent dat de site bij het laden heel veel bestanden moet ophalen van de server die nodig zijn om de site te kunnen openen. Bij Kinderkleding.nl vinden er ruim 130 requests plaats op de homepage, met name door veel (kleine) afbeeldingen. Aangezien webbrowsers maar vier tot acht bestanden tegelijk kunnen laden, zorgt dit voor lange laadtijden. Het is lastig om een ideaal aantal requests aan te geven, omdat het gaat om de combinatie van het aantal requests en de grootte van alle opgevraagde bestanden. Maar boven de vijftig requests valt er in de regel meestal winst te behalen.

Verminderen
U kunt het aantal requests drastisch verminderen door de volgende vier optimalisaties:

1. Samenvoegen van stylesheets (setstanden, CSS)
Vrijwel alle sites gebruiken meerdere stylesheets om de opmaak van de website te bepalen. Het samenvoegen van deze sheets tot één bestand scheelt vaak al enkele requests. Een uitzondering geldt voor de stylesheet die wordt gebruikt voor de ‘printvariant’ van een pagina. Deze dient apart te worden opgenomen. Dit heeft Kinderkleding.nl goed uitgevoerd.

2. Samenvoegen van JavaScript-bestanden
Voor JavaScript geldt hetzelfde als voor CSS-bestanden. U kunt zelfs JavaScript-bestanden, die bijvoorbeeld een kleine functionaliteit aan de footer toevoegen, pas onderin de html laden. Hierdoor gaat de daadwerkelijke laadtijd niet omlaag, maar de laadtijd zoals gebruikers deze ervaren wel.

3. Verkleinen van het bestands-formaat van afbeeldingen
Veel websites gebruiken afbeeldingen met een groot bestandsformaat om een goede kwaliteit te waarborgen. Maar dit gaat vaak ten koste van de laadtijd. Het loont allereerst de moeite om de afbeeldingen exact in de gewenste maat te verkleinen. Ten tweede kunt u compressie toepassen op de afbeelding, waarbij u de kwaliteit behoudt en de bestandsgrootte verkleint.

4. Samenvoegen van afbeeldingen door middel van ‘CSS Sprites’
CSS Sprites is een techniek die meerdere afbeeldingen die vaak voorkomen op een site - meestal achtergrondafbeeldingen - samenvoegt in één afbeelding. Met de stylesheet bepaalt u vervolgens welk stukje van deze ‘hoofd’-afbeelding u waar laat zien. Meer informatie vindt u op Whelp.nl/css-sprite-design.

Gratis tools
Om de laadtijd van uw site te verbeteren zijn er diverse gratis tools te vinden die daarbij kunnen helpen. Het aantal requests kunt u makkelijk achter-halen met de tool ‘Full Page Test’ van Pingdom via Tools.pingdom.com. Het bestandsformaat van afbeeldingen kunt u, -zonder kwaliteitsverlies, verkleinen met de tool ‘Smush It’ op de site Smushit.com. CSS Sprites kunt u snel en eenvoudig maken met behulp van SpriteMe op Spriteme.org.

Eduard Blacquière en Dylan Mouthaan zijn werkzaam als SEO-specialisten bij OrangeValley.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 2-2011.