Twinkle | Digital Commerce

Malafide website toont belang aanpak cybercrime

2017-11-11
172130
  • 1:29

Afgelopen donderdagavond kwamen de eerste signalen over Ediscount-store.com binnen bij de vereniging. Consumenten merkten op dat de webwinkel ten onrechte het Thuiswinkel Waarborg voerde.

Vrijdag direct actie ondernomen. Daar bestaat een mooi protocol voor op het secretariaat: bevestiging zoeken bij derden (KvK, McAfee), de bron opzoeken (advertenties op Marktplaats, Speurders) en handelen (emails schrijven, anderen in de keten aanspreken op hun verantwoordelijkheid).

Inmiddels is de webwinkel uit de lucht gehaald door hosting provider Mijnhostingpartner.nl.

Blijft het gevoel natuurlijk hangen dat dit soort malafide praktijken moeilijk te voorkomen is. Maar steeds vaker weten de consumenten Thuiswinkel.org  in dit soort gevallen te vinden. Lid of geen lid. Ank van Heeringen, verantwoordelijk bij de vereniging voor afhandeling consumentenklachten, weet vaak als een van de eerste in de markt wanneer waar iets loos is. Steeds vaker kan de vereniging dan ook steeds sneller handelen. Waarbij zij de bedrijven in de keten aanspoort hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Wat afgelopen vrijdag en afgelopen weekend ook is gebeurd.

Het spel spelen langs de juridische weg zou niet hebben gewerkt. Dan hadden we vrijdag een aangetekende brief moeten schrijven met het dringende verzoek ons logo op de homepage van de webwinkel weg te halen. Om vervolgens ergens deze week aangifte te doen, alhoewel ik niet zou weten waar ik dat dan had moeten doen. Ze zien me al aankomen bij het lokale politiebureau.

Aanmelden bij het nationale Meldpunt Cybercrime is vooralsnog voorbehouden aan kinderporno en terrorismemeldingen. Het blijft een doorn in het oog dat we als webwinkels niet eens fraude kunnen melden. Nog beter zou zijn dat we als webwinkels centraal aangifte kunnen doen van fraude. Het enige wat we kunnen doen als sector is de KLPD en andere autoriteiten met dit gegeven confronteren. Wellicht dat we deze keer kiezen voor een aangetekende brief.