Twinkle | Digital Commerce

Reisbranche laat kans op langdurige klantrelatie liggen

2017-05-26
180101
  • 3:01

Mijn buren gaan veelvuldig op vakantie. In het afgelopen jaar zijn zij tot nu toe zesmaal voor een lange of kortere periode weggeweest. In februari gingen ze, net als voorgaande jaren, vier weken naar Curaçao. In de zomer vertrokken ze voor drie weken naar Vietnam.

Tussendoor maakten ze korte tripjes naar Londen, Drente en Sauerland. En gisteren kwamen ze terug van een lang weekend Parijs. Aangezien wij al ruim tien jaar buren zijn, weet ik dat hun reisgedrag vrij constant is geweest. Ze gaan graag en vaak op vakantie.

Door gastblogger Erik Sandel

Vreemd genoeg kunnen mijn buren mij niet vertellen naar welke reisorganisatie hun voorkeur uitgaat. Het maakt hen simpelweg niet uit via welke organisatie zij hun vakantie boeken. In de afgelopen tien jaar is er geen één aanbieder geweest die er voor hen dusdanig uitsprong dat zij hier vaker bij willen boeken. Bij iedere reis begint het proces van oriëntatie, keuze, vergelijking en boeken voor hen opnieuw. Mijn buren zijn niet de enige. De reisbranche loopt achter de feiten aan in de relatie met de klant, zoals recent Briste onderzoek illustreert.

Zorgpunten
In de reisbranche komt vernieuwing in klantrelatiemanagement en klantcommunicatie maar langzaam op gang. Wat opvalt binnen de reisbranche is dat zorgen vooral worden geuit over prijsdifferentiatie en margeontwikkeling ,met name ten aanzien van distributie via internet en winkels en de producten. Consumentengedrag, -wensen en -profielen komen vrijwel niet voor op het lijstje van zorgpunten, terwijl daar juist een oplossing ligt voor de reisbranche. Om effectief te kunnen concurreren is differentiatie op reisproduct, prijs of service namelijk achterhaald.

Schotland via De Bijenkorf
Terug naar mijn buren. De buurvrouw heeft ook een klantenkaart van De Bijenkorf die ze regelmatig gebruikt. Door de kaart ontvangt ze continu relevante aanbiedingen. Twee jaar geleden boekte ze zelfs een lang weekend Schotland via De Bijenkorf. Deze aanbieding was goed getimed en sloot aan bij hun persoonlijke interesse. Een ander belangrijk pluspunt is dat aan de kaart een spaarprogramma is verbonden. ‘Dat tikt snel lekker aan en scheelt toch aardig over een jaar genomen’, aldus mijn buurvrouw.

Constante factor
Hoewel De Bijenkorf en een reisorganisatie ogenschijnlijk niet veel gelijkenissen hebben, is er een constante factor die beide met elkaar verbindt: de klant. Die klant doorloopt in beide branches hetzelfde aankoopproces: oriëntatie, keuze, vergelijking, aanschaf en nazorg. Kijk je naar het profiel van mijn buren - tweepersoonshuishouden, geen kinderen, eigen huis, 4x modaal inkomen, gemiddeld twee vakanties en vier trips per jaar - dan zou het voor een reisorganisatie toch niet zo moeilijk moeten zijn om klanten langer aan het bedrijf te binden.

Van productdifferentiatie naar klantdifferentiatie
In de reisbranche moet een verschuiving van productdifferentiatie naar klantdifferentiatie en van transactie naar klantrelatiemanagement plaatsvinden. Dit zal leiden tot klantenbinding en margeverbetering. Reisorganisaties moeten daarvoor eerst scherper gaan kijken naar het (reis)gedrag en de individuele wensen van hun klanten. Door klant- en afnamegedrag te analyseren en deze aan te vullen met sociaal-demografische gegevens kan een reisorganisatie inzicht krijgen in het profiel van de klant en de mate waarin de organisatie in staat is om loyale klanten te creëren en te behouden.

Klantprofielen
Winstgevende klanten kan een organisatie identificeren op basis van klantprofielen. Per klant wordt bepaald wat hij ‘waard’ is om de loyaliteit gericht te belonen met op maat gesneden aanbiedingen. Deze manier werkt. Kijk bijvoorbeeld naar de telecomsector, waar je op basis van je belgedrag een nieuwe telefoon ontvangt bij verlenging van je contract of waar je belminuten ‘spaart’ vanaf een bepaalde hoeveelheid. Het kost immers meer om klanten van hoge waarde aan te trekken dan bestaande klanten te behouden. Reisorganisaties kunnen hier een voorbeeld aan nemen en hebben dus nog legio mogelijkheden om te bouwen aan een langdurige relatie met hun klanten.

Erik Sandel is directeur bij Loyalty Lab Consulting