Twinkle | Digital Commerce

inbouwleed

2017-11-08
180101
  • 2:44

De zomerperiode is een mooie tijd om een beetje te klussen in het huis. We hebben dan wat meer geduld voor loodgieters, timmerlieden en dakdekkers. Dit jaar was de keuken aan de beurt.

 
Na acht jaar hadden de afzuiginstallatie en de keramische kookplaat van Gaggenau het begeven. Vooral dat laatste is lastig. Met kookluchtjes valt nog wel even te leven, maar dat de kookplaat af en toe weigert is ronduit vervelend.

Simpel klusje toch? Je koopt een nieuwe kookplaat en afzuigkap. Wij willen nu toch wel zo'n moderne inductiekookplaat. Vervolgens zoek je een ‘mannetje’ die dat allemaal, in één keer, vlot installeert. Dat moet toch via een van de vele webwinkels voor inbouwapparaten te regelen zijn?

Een maatje meer of minder
Helaas hebben zowel de Gaggenau als de afzuigkap een beetje exotische inbouwmaten. Die vonden we in de oude installatiehandleidingen. Zo’n handleiding moet je dus echt NOOIT weggooien. En met die maten proberen we te shoppen.
We hebben duidelijk professioneel en deskundig advies nodig, en liefst 'one stop shop'. En, dat mag ook wel voor de ongeveer drieduizend euro die we gaan besteden. Een volgende keer nemen we een gemiddeld Vinex-inbouwmaatje voor onze keukenapparatuur.

Webshoppen
Ik google ‘inductie kookplaat’, met de maten erbij, en ik krijg direct veel, heel veel webwinkels met aanbiedingen voorgeschoteld. We kwamen langs Inductieplaat.nl, Keukenloods.nl, Vergelijk.nl, Inbouw.nl en nog zo’n vijftig webwinkels. We werden letterlijk gek van de aanbiedingen en specificaties. Compleet onduidelijk was welke kookplaten nu bij onze exotische inbouwmaten zouden passen. Geen idee hoe, en wie, dat ding zou kunnen installeren. De prijzen, en vooral de enorme kortingen, waren helemaal een groot bos, waarin ik in elk geval geen bomen meer zag. Na een dag zoeken heb ik het opgegeven.

De keukenleverancier
Onze keukenleverancier uit Purmerend hebben we ook gemaild om advies. Paul's vakmensen hebben destijds echt perfect werk geleverd en we hebben al onze vrienden naar hen doorverwezen. Maar, zelfs na herhaald vragen gaf die keukenleverancier niet thuis. Zou die soms denken dat de buit toch al binnen was? Dat is goed om te weten als we over enkele jaren onze keuken echt fundamenteel gaan aanpakken.

De expert
Dan maar advies inwinnen bij de bakstenen expert in Amsterdam. Die bleek al helemaal geen idee te hebben wat een goede vervanging zou kunnen zijn voor onze inbouwkookplaat en afzuigkap. We kregen een stapel brochures, en verwijzingen naar websites. Kortom, een doe-het-zelf klus. Hun mannetje is zelfs langs geweest om naar de inbouwmaten te kijken. Maar, na bijna drie weken hebben we nog niks gehoord van die expert. Zonde van hun, en vooral onze tijd.

Gaggenau
De enige die fatsoenlijk, en snel, reageerde was Gaggenau zelf. Op onze vraag via hun website kwam binnen 10 minuten een reactie, en een concreet advies. Waarom laat u hem niet gewoon repareren? En, als u toch inductie wilt, dan zijn dit de modellen die passen bij uw inbouwmaten. Maar helaas geeft hun dealer, onze keukenleverancier in Purmerend, nu weer niet thuis.

Petroleumstel
Vier weken later, uren zoeken op het internet, drie bezoekjes aan de echte expert, en na vele mailtjes is ons keukenprobleem nog niet opgelost. Laat staan dat er een 'one stop shop' oplossing bleek voor ons inbouwleed. Volgend jaar gaan we opnieuw een poging doen.

Ik heb het petroleumstel maar weer uit de berging gehaald. Voor goede sudderlapjes, erwtensoep en stamppot heb je toch echt geen inductie nodig? En die heerlijke lucht van kaneel, varkensbeen en uien is toch best lekker? Laat de winter maar komen.