Dinsdag 21 maart 2017

2619 keer gelezen5 x gereageerd

Wie betaalt voor Aliexpress?

Martine Bakx

Wie betaalt voor Aliexpress?

Ik schreef al eens eerder over dat er in de online handel weinig geld verdiend wordt. Omdat je op moet boksen tegen de hobbyisten die geen btw afdragen, die hun uren niet in rekening brengen, die er niet van hoeven te leven.

En de grote jongens die tegen, of net onder de kostprijs werken, omdat ze omzet (= marktaandeel veroveren) belangrijker vinden dan winst. Die hun geld verdienen met een beursgang en niet met hun bedrijfsactiviteiten.

Het gemak van vergelijken, waardoor de klant online gaat waar het het goedkoopst is. Waardoor tussenhandel zal verdwijnen.

Waar ik een paar jaar geleden geen rekening mee hield is dat Aliexpress zo groot zou worden. Het moet van ver komen, dacht ik. Enkel stuks verzending vanuit China is kostbaar. Je moet maar afwachten of het daadwerkelijk aankomt. Het is lang onderweg. Je kunt niet retourneren. Buitenlandbetalingen zijn lastig. Je spreekt de taal niet. Je zit met de douane.

Maar inmiddels is er een Nederlandstalige site, kun je betalen met iDeal of je creditcard, blijkt verzenden veelal gratis en is er een geld terug-garantie als het product niet aankomt, of als het product niet is wat je verwacht. En douanegedoe? Dan koop je toch alleen producten onder de 22 euro? Er staat trouwens bij veel producten standaard (zonder dat je erom gevraagd hebt) ‘gift’ op de omschrijving op het verzendetiket, daarmee wordt de btwvrije drempel zelfs 45 euro.

Ze verkopen werkelijk alles wat je maar kunt bedenken. Deze schenktuit wil ik al tijden hebben. In meerdere kookwinkels geÔnformeerd. Ooit overwogen om hem via Amazon te bestellen, maar de verzendkosten naar Nederland waren vijf keer zo duur als het product zelf.

Op Aliexpress talloze aanbieders. Tegen detailhandelsprijs en inkoopsprijs. Zonder btw. Gratis verzenden. Boks daar maar eens tegen op als Nederlandse (web)winkelier met het huidige retourrecht van de consument. Niet dat de aanbieder op Aliexpress er wat aan verdiend vermoed ik.

Mijn dochter had laatst voor 20 euro spulletjes besteld bij Aliexpress. Het elfde pakketje van die bestelling is inmiddels gearriveerd. Allemaal losse bubbelenvelopjes met een eigen verzendetiket en een etiket van de douane. Er zat zelfs een product bij van $ 0,34 cent en een van $ 0,05. Daar moet de verkoper voor orderpicken, verpakken, verzendetiket aanmaken, een envelop, verzendkosten betalen en fee afdragen aan Aliexpress.

Dat dit mogelijk is.....

Aliexpress kan ongehinderd tegen afbraakprijzen de Nederlandse markt op en hoeft niet bang te zijn voor torenhoge boetes. Op Aliexpress vind je het zelfs goedkoper dan bij de Action, omdat je rechtstreeks kunt kopen bij de producent (of bij een tussenhandelaar die met een paar cent marge genoegen neemt) en je geen btw en transport betaalt. …n je hoeft er de deur niet voor uit.

We kopen ons arm. Wie verdient er in deze keten nog wat? Wie betaalt de rekening?

Dit blog verscheen eerder op Martinebakx.com.


0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Pakketverzending (Logistiek)
- Verzendkosten (Logistiek)Er is op dit moment 5 keer gereageerd op:
Wie betaalt voor Aliexpress?
 1. pieter op donderdag 23 maart, 2017 om 08:58

  Ik begrijp echt niet dat de overheid hier niets aan dot/ kan doen. Dit is toch super ongezonde concurrentie war echt niemand beter van ordt.

 2. Martine op vrijdag 24 maart, 2017 om 10:12
  www.artoek.nl

  Precies. Als ik inkoop in bulk als winkelier betaal ik transport, invoerrechten, inklaringskosten en ben ik per artikel meer kwijt dan de consument die bij Ali koopt.

  Als ik het product wil verkopen in Nederland komt daar nog eens btw en verzendkosten bovenop.

  Met producten die inkoop onder de 22 liggen kun je je toko wel sluiten op deze manier.

 3. Mike op vrijdag 31 maart, 2017 om 15:23

  De chinese overheid betaalt het transport.

 4. rick op vrijdag 7 april, 2017 om 18:56

  niet zo zeuren. Alles is al veel te duur in Nederland. Prima service dat aliexpress. Bedrijven halen hun spullen daar ook en maken daar maar weer winst op. Nu kan ik lekker zelf mijn eigen spullen bestellen en hoeft niemand dik te verdienen als tussenspeler.†

 5. Kiekadoboe op vrijdag 21 april, 2017 om 14:14
  www.kiekadoboe.nl

  Eerder kocht ik mijn partijen bij aliexpress en kon ik ze hier verkopen. Want Aliexpress is uiteindelijk ook een groothandel! Jammer dat particulieren na al die tijd ook gewoon zelf kunnen bestellen en het makkelijker is gemaakt door IDEAL betalingen.†

  Echter hebben ze dit jaar al stappen moeten ondernemen en betaal je voor een haarbandje wat maar €0.30 kost al €60 verzendkosten! Wie wilt dit nu nog kopen? Niet overal maar 80% vraagt toch al verzendkosten waardoor het voor de particulier minder interessant word. Als bedrijf moet je overal verzendkosten betalen ivm je grotere zendingen waardoor je ziet dat de verkoop weer begint te stijgen omdat wij niet 1 haarbandje kopen maar 200 kunnen wij die €60,- wel hebben. Tuurlijk is die €60 ook balen voor ons betekend dat wij met prijzen omhoog moeten of minder winst kunnen pakken op 1 product maar beter dan niks verkopen uiteraard!!


Laat een reactie achter:

Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.