Twinkle | Digital Commerce

Beleggingssites banken schieten tekort

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:25

De beleggingssites van de banken ABN AMRO, Rabobank, Postbank, SNS Bank, ING Bank en Fortis Bank schieten flink tekort in vergelijking met de beleggingsspecialisten BinckBank en Alex Beleggersbank, dat concludeert Netprofiler, na onderzoek naar online beleggen.

Expert- en klantonderzoek

Het Netprofiler Internet Brokersonderzoek 2006 heeft de negen grootste internetbrokers van Nederland aan een expertonderzoek en een klantonderzoek onderworpen. In beide onderzoeken scoort BinckBank als beste, direct gevolgd door Alex Beleggersbank. Gemiddeld scoren zij bijna een 8. De beleggingssites van Rabobank, ABN AMRO, Robeco en ING Bank scoren een stuk slechter met eindcijfers tussen de 6,5 en de 6,9. Postbank, SNS Bank en Fortis Bank scoren bij zowel in het expertonderzoek als in het klantenonderzoek het laagst. De banken scoren vooral slecht op kenmerken als gebruiksvriendelijkheid, geboden informatie en functionaliteiten. 

Overstappen

1 op de 5 respondenten (20 procent) overweegt om bij een andere instelling te gaan beleggen. Bij de klanten van de banken ligt dit percentage op 28 procent. Maar liefst 40 procent van de SNS Bank klanten overweegt om een andere broker te zoeken. Bij Rabobank (28 procent), Fortis (25 procent) en de Postbank (25 procent) liggen deze percentages ook hoger dan gemiddeld. Robeco (10 procent), BinckBank (12 procent) en Alex Beleggersbank (13 procent) hebben de laagste percentages klanten die overwegen te switchen.

Geen verrassing

Volgens Frans Appels, directeur van het online marketing bureau Netprofiler, is het geen verrassing dat BinckBank en Alex Beleggersbank steeds meer klanten naar zich toe trekken: ‘Binck en Alex bieden meer functionaliteiten zoals streaming koersinformatie, betere gebruiksvriendelijkheid en veel uitgebreidere (fonds)informatie dan de andere beleggingsinstellingen. Daarnaast zijn hun prijzen beduidend lager. Geen wonder dat steeds meer klanten van de grootbanken switchen.’