Twinkle | Digital Commerce

Web 2.0 en de kunst van vioolrestauratie

2017-05-26
  • 1:29
Onlangs bevond ik me met mijn beeldschone vrouw in visrestaurant Albatros in de Westerstraat in Amsterdam. Die hele zaak straalt het soort eerlijk vakmanschap uit, die menig hippe tent ontbeert.  Echt verse vis, oprecht vriendelijke bediening en met zorg door de vriendelijke uitbater gekozen wijnen in een zaak zonder opsmuk. Deze eigenaar houdt van zijn vak.

Aan het tafeltje naast ons zat een keurige oudere heer. Een heer alleen, die niet eens de kaart hoefde in te zien. De restauranthouder kende zijn smaak en zette een gerecht voor.
De heer had een wijze blik, en ik kon mij niet weerhouden een praatje met hem aan te knopen. Het bleek een welbespraakte 74 jarige vioolrestaurateur uit Amsterdam Zuid. Een vermaarde, naar het schijnt, met loyale klanten uit binnen- en buitenland.

Een man met een authentiek vak en voorvaderen die reeds in de 17e eeuw in Amsterdam woonden. Kortom, een man met zicht op vakmanschap en waarvan je vermoedt dat hij alle kwalitatief goede ambachtslieden van de stad kent. Zijn restaurantkeuze leek hier volledig bij aan te sluiten.

Mijn liefde voor voedsel en mijn honger naar zijn veronderstelde kennis van het culinaire ambachtsleven in Amsterdam, deed mij besluiten hem te vragen naar goede restaurants.
Zijn antwoord was verrassend. Mijnheer, zei hij, u bent een jong mens. U heeft ongetwijfeld een computer. Jazeker, was mijn antwoord, een computer heb ik wel.

Dan moet u eens het volgende adres opzoeken. Hij begon te spellen: W W W . I E N S . N L . Iens.nl, daar vindt u een overzicht van restaurants met beoordelingen van allerlei lieden.
Soms zit er wel een zeurpiet tussen hoor, maar als de rest van de beoordelingen goed is, dan kunt u met een gerust hart het restaurant bezoeken.

Een blijde glimlach maakte zich van mij meester, ook klassieke ambachtslieden maken gebruik van hetgeen wij allen aan content genereren. De acceptatie is compleet, ook de leeftijdsgroep boven de 70 maakt gebruik van Web 2.0.