Twinkle | Digital Commerce

'Websites van webwinkels vaak onveilig'

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:13

SSL beveiligingInternetters lopen het gevaar dat informatie die ze op de site van een webwinkel invullen, onderschept wordt door buitenstaanders omdat de verbinding tijdens het surfen onvoldoende is beveiligd. Alleen bij het verrichten van betalingen, wordt de informatie versleuteld.

Dat stelt althans het Amsterdamse bedrijf Networking4all, dat zelf ssl-certificaten uitgeeft. Ssl staat voor secure sockets layer en is de meest gebruikte manier voor het tot stand brengen van een beveiligde elektronische verbinding op internet.

Networking4all onderzocht eind oktober naar eigen zeggen bijna zesduizend websites die betalingen met iDEAL accepteren. Bij 93 procent van de onderzochte sites is geen ssl-certificaat geïnstalleerd waardoor de gegevens tijdens het surfen niet zijn afgeschermd, concluderen de onderzoekers.

De betaling zelf, via iDEAL of een andere betaalmogelijkheid, is wel beveiligd via een ssl-verbinding. Volgens de experts is de persoonlijke informatie op de sites van webwinkels vaak onvoldoende beveiligd en lopen klanten hierdoor het risico dat de bestelinformatie en persoonlijke gegevens via de site door derden kunnen worden onderschept.

'Fraudeurs die in het bezit zijn van je gegevens kunnen contact opnemen met de webwinkel om het verzendadres te wijzigen. Met de vergaarde persoonlijke informatie zien de criminelen bovendien op welke adressen ze nieuwe spullen uit woningen of bedrijven kunnen ontvreemden. En wanneer ze weten waar je hebt geshopt, kunnen ze proberen om geld te innen via phishingwebsites: je krijgt een mailtje met het verzoek om je bestelling af te rekenen via een bijgevoegde link', aldus Networking4all.