Twinkle | Digital Commerce

Juridisch geschil over reissites Sanoma en Ilse

2017-05-26
170130

Uitgever Sanoma en mediabedrijf Ilse Media moeten voor de rechter verschijnen omdat ze de afspraken in een overeenkomst over twee reissites niet nakomen. Dat is althans de belangrijkste aanklacht die softwarebedrijf Ciderhouse tegen ze heeft ingediend.

De reissites van Sanoma (Sanoma Travel) en Ilse (Ilse Reizen) bestaan nu ongeveer een jaar en verkeren nog altijd in een testfase. Ciderhouse sleept de twee partijen voor de rechter wegens contractbreuk. Ilse en Sanoma zouden de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst niet nakomen. Ciderhouse zegt hierdoor omzet mis te lopen en claimt via de rechter bijna vier miljoen euro, stelt Emerce.

Volgens Ciderhouse worden veel reisaanbieders niet in de sites opgenomen waardoor het softwarebedrijf de omzet van een aantal grote reisaanbieders dreigt mis te lopen.

Bij het boeken wordt de consument doorgestuurd naar de boekingssite van de betreffende reisaanbieder. De opbrengsten van deze sites zouden voornamelijk bestaan uit de commissie die de reisaanbieders betalen voor de via deze portals geboekte reisproducten. Sanoma zou gedurende de eerste drie jaar van de samenwerking 70 procent van de opbrengsten krijgen en Ciderhouse 30 procent.

Om te meten waar de consumenten hun reisproducten boeken, zou specifieke software door Sanoma bij de affiliates worden geïnstalleerd. Volgens Ciderhouse komen Sanoma en Ilse media hun verplichtingen ook hierin niet na.

Volgens Ciderhouse vielen de inkomsten in het eerste jaar tegen door het ontbreken van affiliatecontracten en een incompleet aanbod waardoor bezoekers wegbleven van de sites.

Sanoma laat in een reactie weten de stap naar de rechter te betreuren, maar "vertrouwen te hebben in een goede afloop".