Twinkle | Digital Commerce

Miljoenen nieuwe tablet-gebruikers in Nederland

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:37

Het aantal tablet-gebruikers In Nederland is in een jaar tijd met 2,5 miljoen toegenomen tot een totaal van 4,3 miljoen mensen, een groei van zo’n 150 procent. De adoptie van het apparaat is onder internetgebruikers toegenomen van 14 procent vorig jaar tot 34 procent nu.
 
Dat blijkt uit ‘GfK Trends in Digitale Media’, een rapport dat Intomart GfK halfjaarlijkse publiceert. Een op de drie internetgebruikers bezoekt het web regelmatig op een tablet, een apparaat dat steeds belangrijker wordt voor de omzetten van webwinkeliers. Zo verwacht Wehkamp.nl dat tablets eind volgend jaar tekenen voor 30 procent van de omzet, eind 2014 mogelijk zelfs voor 50 procent.

Tablets als cadeau
Intomart GfK verwacht dat het aantal tablet-gebruikers eind dit jaar nog zeker 10 procent hoger uitkomt dan de gecommuniceerde 4,3 miljoen, omdat de cijfers over december daarin nog niet zijn verwerkt. Volgens GfK zouden liefst een half miljoen mensen een tablet cadeau willen doen tijdens de feestdagen. Zo’n apparaat wordt doorgaans door meerdere mensen gebruikt.

Zes op de tien tablet-gebruikers zijn actief op een iPad, die wel aan popularitiet inboet ten opzichte van concurrenten die draaien op Android. Met name fabrikant Samsung doet het goed.

Smartphones
Ook het aantal Nederlanders met een smartphone blijft nog altijd flink groeien, in een jaar tijd van 6 miljoen tot ruim 7 miljoen. Volgens Intomart GfK hebben 47 procent van de mensen inmiddels drie of meer apparaten met internettoegang in hun bezit, waaronder behalve tablets en smartphones onder andere pc’s, laptops, televisies en navigatiesystemen.

Mobiele kopers
In de eerste helft van dit jaar kochten circa 1,5 miljoen Nederlanders een product of dienst (waaronder apps) met een tablet of smartphone. Dat bleek uit de M-commerce Monitor, onderdeel van de Thuiswinkel Markt Monitor. Blauw Research en opdrachtgever Thuiswinkel.org verwachten dat in totaal 2 miljoen Nederlanders dit jaar een mobiele aankoop zullen doen.