Twinkle | Digital Commerce

Penguin 2.0: bedenk goed wat u met uw linkprofiel doet

2017-05-28
180101
  • 2:31

In maart 2013 bereikten de eerste geluiden ons van een mogelijke nieuwe, grote Penguin-update van Google. Onder andere het hoofd van het webspam team van Google zelf, Matt Cutts, gaf aan dat er een nieuwe update van het algoritme zal worden geactiveerd.

Tekst: Erwin Bossers

Met deze update zou Google nog beter inzicht krijgen in gemanipuleerde linkprofielen (denk aan gekochte links of het gebruik van linknetwerken) en dit zou in theorie de zoekresultaten beter moeten maken.

Analyses
Op 22 mei jongstleden is deze update gelanceerd; de Penguin 2.0 is gearriveerd. Vanuit de SEO-community kwamen geluiden dat het wel mee viel en dat Google misschien wat harder aan het blaffen is dan dat het bijt. Het mooie aan dit soort updates is dat er altijd een aantal partijen zijn die veel tijd en energie steken in het achterhalen van de exacte regels achter zo’n update. Hieronder een aantal observaties tot dusver.

Wie zijn de grootste slachtoffers van Penguin 2.0?
Een dag na de update kwam Searchengineland.com met de eerste analyse dat de slachtoffers van deze update met name gevallen waren in de hoek van game- en pornosites en een aantal ‘grotere’ merken. Nu zijn dit vaak al type websites met verdachte linkprofielen om überhaupt rankings te behalen. Geen spannende nieuwtjes, wat dat betreft. De meest opvallende observatie uit dit onderzoek is dat de impact in Duitsland groter lijkt dan in de Verenigde Staten.

Waarom zijn deze websites gestraft?
Een week na de update kwam Searchenginewatch.com met een analyse waarbij er werd gekeken waarom websites worden gestraft. Hieruit kwam naar voren dat nog steeds een overgeoptimaliseerd linkprofiel met een exacte anchor text voor ‘money terms’ een grote oorzaak is. Maar de 2.0-update blijkt ook te kijken naar dieperliggende pagina’s van de website. Dit houdt in dat de verhouding tussen links (verwijzingen van andere websites) met een merknaam of exacte ‘money terms’ kritischer zullen worden bekeken. Nu was dit bij de eerste Penguin-versie al het geval, maar er waren toen nog genoeg situaties waar het overduidelijk was dat Google de plank missloeg. Zodra ze het bestraffen van overgeoptimaliseerde profielen beter onder de knie krijgen, kan het nog weleens een heel interessant jaar worden voor veel partijen - zowel positief als negatief.

Manipuleren?
Voor zover bekend lijkt de impact bij websites die het online marketingbureau Expand Online monitort minimaal - ondanks dat zij ook een aantal zeer verdachte linkprofielen monitoren. Betekent dit dat Penguin niet in Nederland actief is? Absoluut niet! Ook in Nederland draait dit algoritme en het is duidelijk dat Google dit onderdeel blijft verbeteren. Let dus op met het manipuleren van uw linkprofiel. Ja, het kan tijdelijk werken om links te kopen en ja, het is makkelijk. Maar wees wel bewust dat het grote gevolgen kan hebben voor uw vindbaarheid in de zoekmachines. Bij de gedachte om uw linkprofiel te manipuleren - op welke manier dan ook - moet u zich maar één ding afvragen: wat zal er gebeuren als mijn website niet meer vindbaar is in de zoekmachines?

Erwin Bossers is lead SEO-consultant bij het fullservice online marketingbureau Expand Online.