Twinkle | Digital Commerce

Tom Kabinet schrapt abonnementsgeld van Leesclub

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:01

Tom Kabinet heeft het lidmaatschap van zijn ‘Leesclub’ geschrapt. Consumenten kunnen nu ook zonder een abonnement af te sluiten tweedehands e-books lezen voor 2 euro per stuk.

Tom Kabinet, een startup voor tweedehands e-books, startte in juni met Toms Leesclub. Het abonnement kostte leden 3,99 euro per maand, waarna zij ‘gebruikte’ e-books konden lezen voor 1,75 euro per stuk.

Auteurs
Dit businessmodel wordt nu aangepast. Voor 2 euro per aankoop zijn de e-books voor iedereen beschikbaar, meldt Tom Kabinet in een persbericht. Van dat bedrag gaat een - onbekend - deel naar de auteur van het digitale boek. Dit is een niet-wettelijk verplichte bijdrage, benadrukt het bedrijf.

Rechtszaken
Tom Kabinet heeft een hoop te stellen gehad vanaf zijn oprichting in 2014. Het bedrijf werd aangeklaagd door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV), dat de handel in tweedehands e-books wilde verhinderen. Het NUV kreeg ongelijk, maar won in januari wel het hoger beroep waarin de bond stelde dat Tom Kabinet in illegale e-books handelt. De startup mocht zijn activiteiten alleen voortzetten als het een manier vond om te bewijzen dat de e-books legaal verkregen waren. Momenteel loopt de ‘strijd’ nog.