Twinkle | Digital Commerce

Amazon: ‘Controles op niet-conforme producten worden verbeterd’

2023-07-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:25

Amazon is teleurgesteld dat sommige onveilige producten bij een test van de Consumentenbond door de ‘proactieve detectie’ zijn gekomen en op het platform konden verschijnen.

Dat zegt het bedrijf in een reactie aan Twinkle. Vorige week bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat het eenvoudig is voor externe verkopers om onveilige of ondeugdelijke producten via Amazon.nl en bol.com te verkopen. Met simpele trucs zou de controle eenvoudig omzeild kunnen worden.

In het onderzoek had de Consumentenbond zich als dropshipper aangemeld bij de verkoopplatforms. Als verkoper boden ze negen artikelen aan die op de Safety Gate stonden, dat is een Europees systeem waarop landen informatie uitwisselen over gevaarlijke producten.

Eerder liet bol.com al weten uit te gaan van het vertrouwen in de samenwerking met lokale verkooppartners. Bewust een ‘fout’ assortiment online zetten is hierin niet de regel, aldus het platform. Amazon laat nu weten: ‘Onze proactieve maatregelen starten wanneer een verkooppartner probeert een account te registreren. Onze eigen technologie screent verkooppartners tijdens het aanmaken van een account en blokkeert verdachte bedrijven voordat ze zich kunnen registreren of aanbiedingen kunnen doen. Vervolgens kijken we naar het specifieke product of de aanbieding en als we een bepaalde aanbieding ontdekken die in strijd is met ons beleid, blokkeren onze tools deze.’

Volgens Amazon is er ook een team van experts dat handmatige controles uitvoert als de tools geen beslissing kunnen nemen. ‘We zijn echter teleurgesteld dat sommige niet-conforme producten onze proactieve detectie hebben omzeild en we werken eraan om onze controles te verbeteren. De betreffende producten zijn verwijderd.’

De Consumentenbond deed de test in aanloop van nieuwe Europese wetgeving. Komend jaar komen er nieuwe Europese regels voor de verkoop van producten van buiten de EU.