Twinkle | Digital Commerce

Ruim kwart webwinkelbedrijven uit 2013 niet meer actief

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:02

Van de 10.088 webwinkelondernemingen die vorig jaar werden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), bestaan er 2.678 niet meer; ruim een kwart (27 procent) van de ondernemers heeft het vierde kwartaal van dit jaar niet gehaald.

Dat communiceert Creditsafe Nederland op basis van een analyse van KvK-cijfers. Van de ondernemingen die een jaar eerder startten met een webshop als hoofdactiviteit, in 2012, is inmiddels 44 procent afgehaakt. Veruit de meeste ondernemers stoppen uit eigen beweging, faillissementen zijn relatief schaars.

Evenveel starters, minder stoppers
Creditsafe Nederland constateert dat er in de eerste negen maanden van dit jaar ongeveer net zoveel webwinkelbedrijven zijn gestart als vorig jaar. De aanwas van starters groeit niet of nauwelijks meer, constateerde eerder Twinkle al, maar omdat het aantal stoppers daalt neemt het aantal online ondernemers in Nederland onder de streep wel toe.

Overlevingskansen
Een analyse van de expertgroep Online Ondernemen van Shopping2020 leerde een jaar geleden dat pure internetverkopers lagere overlevingskansen hebben dan andere detailhandelsbedrijven. Wijnand Jongen, directeur van belangenvereniging Thuiswinkel.org, merkte medio 2012 al op dat een webwinkel geen kip met gouden eieren is.