Twinkle | Digital Commerce

Koning van welke heuvel?

2017-05-26
  • 1:31

Zorg dat je ‘King of the Hill’ wordt. Dus de beste in een gespecialiseerde markt. Daarover ging mijn vorige column. De vraag is natuurlijk van welkeheuvel...

Aangezien er maar één king per hill kan zijn, moet je op zoek naar een heuvel zonder koning; er zijn nog enorm veel nichemarkten waar momenteel niemand met een gespecialiseerde webwinkel iets doet. Maar hoe vind je deze nichemarkten? Een mogelijkheid is om een duur onderzoek te laten uitvoeren naar welke populaire niches geen of nauwelijks goede webwinkels hebben. Dit is echter overbodig, want met een beetje klikken kun je op het web alle ingrediënten hiervoor vinden. Dat doe je als volgt:

1) Hoe kom je erachter welke er niches bestaan? Een aanrader: gebruik de Startpagina-dochters. Dit zijn er zo’n vijfduizend waarbij stuk voor stuk sprake is van een nichemarkt, bijvoorbeeld tarot, modelspoor, vliegvissen, poppenhuizen, schaatsen, karpers, snurken, duiken, autonavigatie...

2) Hoe kom je erachter hoe groot deze niches zijn? Het makkelijkste is om bij Google te kijken hoeveel pagina’s er worden gevonden over de bij punt 1 gevonden niches – alle tellers van de Startpagina-dochters zijn openbaar. Zo kan je zien hoe groot de belangstelling voor een bepaalde niche is.

3) Hoe kom je erachter of deze ‘heuvels’ nog geen ‘koning’ hebben?

Ook hier kunnen we Google goed voor gebruiken. Typ de bij het eerste punt gevonden niches in en kijk of er concurrerende webwinkels adverteren of in de resultaten voorkomen. Toen ik deze stappen uitvoerde, zag ik bijvoorbeeld dat de woorden ‘dammen’ en ‘schaken’ heel populair zijn maar er bij Google geen enkele webwinkel voorkomt of adverteert. Volgens mij is dit een goede markt om bijvoorbeeld boeken, computerspelletjes of leuke speelborden te verkopen. Ik heb een verhaal gehoord van jongens die er op deze manier achter kwamen dat er geen webwinkels bestonden die kaviaar verkochten, terwijl het wel een onderwerp was waar veel op werd gezocht. Ze hebben nu een webwinkel en adverteren bovenin bij Google voor slechts één eurocent per klik.