Twinkle | Digital Commerce

Shein moet ook gaan voldoen aan regels DMA

2024-04-29
1000562
  • 1:10

Het Chinese online platform Shein is officieel geplaatst in de categorie van zeer grote online platforms onder de Digital Markets Act (DMA). De Europese Commissie heeft dan ook de regels voor Shein aangescherpt. Dit betekent dat het bedrijf, dat modeartikelen tegen zeer lage prijzen verkoopt, nu aan strengere regels is onderworpen.

Dit is te lezen op Zeit Online. Dit betekent dat het platform uitgebreide voorzorgsmaatregelen zal moeten nemen. Zo is het bedrijf verplicht meer te doen om intellectueel eigendom te beschermen en strenger op te treden tegen namaakproducten.

Onderzoek naar veiligheid producten

Ook worden de jaarlijkse risicobeoordelingsrapporten verplicht voor Shein. In het bijzonder moeten mogelijke nadelige gevolgen voor de gezondheid en veiligheid van consumenten worden onderzocht, waarbij ook de focus ligt op het fysieke en mentale welzijn van minderjarige gebruikers.

Digital Markets Act

De DMA, die sinds 2 mei 2023 van kracht is, beschermt Europese consumenten en ondernemers, zorgt voor meer concurrentie en gemak op digitale markten en regelt beter toezicht. Deze regels hadden in eerste instantie gevolgen voor 19 grote online platforms, waaronder Amazon, Zalando, Facebook en TikTok. In december kwamen daar de platforms Pornhub, Stripchat en XVideos bij. Met Shein vallen inmiddels 23 grote onlinediensten in deze categorie.